Doeners: alweer een nieuwe doelgroep in de kerk?

Het lijkt erop dat er weer een nieuw fenomeen ontdekt is. Doeners in de kerk. Hebben we een blinde vlek ontdekt in het oog van de kerk, waardoor ze bepaalde jongeren en ouderen niet in zicht had?

Zo bereik je het hart van doeners! 16 tips

Hoe bereik je het hart van doeners? Een belangrijke vraag! Ruim de helft van de jongeren is namelijk meer doener dan denker. Van theoretische verhandelingen wordt hun hart meestal niet warm. Hoe kun je dat hart wel bereiken?

Aandacht voor denkers, doeners én voelers

Doeners in de kerk. Regelmatig hoor je die term, en ik voel me hier enorm bij betrokken. Graag maak ik een paar opmerkingen die wellicht helpen bij de verdere uitbouw van dit thema.

Stel leer én leven centraal op catechisatie

Het valt op dat in de Bijbel de geloofsleer en de praktijk van alledag nauw op elkaar betrokken zijn. Zo zou het op catechisatie ook moeten zijn, stelt Johan Schouls.

‘Rechtvaardigmaking? Dan moet ik heel diep graven’

"Als ik als doener een preek hoor en er komt weinig praktijk bij kijken, dan heb ik zoiets: wat doe ik hier en waarom zou ik gaan geloven?"

Veel kinderen lopen vast in kerk

Club en catechisatie zijn meestal, net als scholen, georganiseerd op basis van leeftijd, niet op grond van kwaliteit. Het trieste gevolg is dat veel kinderen en jongeren vastlopen in de kerk.

Doeners vragen om actie!

De laatste tijd wordt er veel gesproken en geschreven over ‘doeners in de kerk’. Maar alleen met woorden komen we er niet: doeners vragen om actie.

Lever weer maatwerk voor doener

Doeners zijn het slachtoffer geworden van de kenniseconomie. Het is tijd voor maatwerk.

Doeners: We houden niet van ingewikkelde preken, wél van zingen

Ingewikkelde preken uit de brieven van Paulus, moeilijke woorden of het leren van catechisatielessen. Voor jongeren met een lager niveau is veel in de kerk lastig te volgen.